“Goede voornemens”

Aha, je kent het wel je hebt een super goed plan en dé beste intenties om het nieuwe jaar te gaan knallen. 1 ding berust nog en dat is de energie….

Okay, 2021 is gestart en net als ieder jaar is dit hetzelfde dilemma waar ik weer tegen aanloop. Zoiets als “hardlopers zijn doodlopers”. Nou exact, want elk jaar begin ik keihard vanaf de 1e dag van het nieuwe jaar om aan me doelen/intenties te starten. Gaande weg de maand zakte die moed me al in de schoenen. Ergens rond februari kan ik me lichtelijk herpakken om weer moed te krijgen, maar écht gas geven begint pas vanaf april. Sjonge jonge, dan heb ik dus 3 maanden “verspilt”. Dit is werkelijk mijn struggle geweest de afgelopen jaren.

Ik ben steeds meer gaan leren over astrologie, energie en de wet van aantrekking. Langzaam word alles me steeds meer duidelijk. Hoe alles in verbinding staat met elkaar.

Een heel simpel voorbeeld zijn de eekhoorns. Deze dieren zijn het hele jaar door iets aan het opbouwen, namelijk hun huis en voorraad. Dit doen ze om de winter in rust en warmte te kunnen overleven. Zichzelf terug kunnen trekken van de wereld die op dat moment ook rust neemt. Kijk maar naar de lege takken, bloemen en het gras.

“We doen het altijd al zo”

1 januari, het winter. Wij mensen denken dat dit hét moment is om te gaan knallen. Iets wat we al het hele jaar door doen en eigenlijk gewoon lekker mee doorgaan. Pas in de zomer gunnen wij ons zelf “vakantie/vrij”.

Heel gek naar mijn idee, want als je kijkt naar de omzetdoelen van vele bedrijven draaien zij in de zomer het meeste omzet. Januari/februari zijn vaak de minst draaiende maanden. Als je kijkt naar de mens en hun energie is dit in de winter ook veel lager dan in de zomer. Waarom maken we het ons zelf dan zo moeilijk? Waarom kunnen we ons niet laten leiden door de natuur en de seizoenen volgen en onze planning hierop aanpassen?

Het antwoord is heel simpel: “We doen het altijd al zo”

Het is lastig om nieuwe gewoontes aan te leren, maar het is nog lastiger om oude patronen te doorbreken. Weet dat het herkennen en erkennen dat je dit ziet de stap naar acceptatie en verandering toestaat.

Wat kan je dan wel doen in de winter? Ons werk gaat gewoon door en daar kunnen we niet zo maar mee stoppen. Weet dat de winter perfect is voor routine, werkzaamheden die je al kent. Vaak zeggen wij “ah ik begin weer met een nieuw project”, maar eigenlijk bedoelen we vaak “ik ben begonnen met een ander project”. Nieuw is pas nieuw als je dit nog niet eerder gedaan hebt. Als je zaken dient uit te zoeken en het tijdrovend kan zijn. Dit soort projecten zijn perfect om in de lente mee te starten, het moment dat alles weer langzaam begint te bloeien. In de winter is deze opdracht parkeren vaak écht een betere oplossing.

Geef jezelf in de winter nóg meer liefde. Neem iets vaker pauze, loop vaker naar de printer of even naar de wc. Plan 60% van je tijd in i.p.v. de volle 100%. Wil je meer bewegen? Bouw het dan extra langzaam op en laat je lichaam rustig wennen. Vraag niet van je lichaam om 100% op volle toeren te draaien, want dat gaat niet. Hardlopers zijn doodlopers, deze stelling is niet zomaar bedacht.

“Een uitgerust mens werkt harder dan een uitgeput mens”

De natuur is geheel afgestemd op onze kosmos, want waar we in januari starten in steenbok is het gevoel van ondernemen en hardwerken extra aangedikt, voelt tegenstrijdig op wat ik net schreef. Echter als we kijken naar de natuur werkt deze inderdaad hard in januari. Bomen werken hard om te overleven in de kou, vogels vliegen rond op zoek naar eten en verplaatsen zich steeds. Overige dieren doen hun best om hun holletje zo warm mogelijk te houden. Je merkt het al waar wij de nadruk leggen op hard werken voor een baas doet de natuur het voor zichzelf. Met andere woorden de winter is bedoeld om jezelf wat meer op nummer 1 te zetten. Hard te werken om jezelf meer aandacht en liefde te geven. De warmte, geborgenheid te ervaren met naasten en werken aan je connecties met anderen. Warm en cosy in huis, want gezelligheid maakt dat wij niet depressief de wintermaanden door hoeven. Je zult zien dat als je minder tijd geeft aan het “moeten werken” het “moeten presteren” en iets meer aan uitrusten dat je vanzelf gaat presteren. Een uitgerust mens werkt harder dan een uitgeput mens 😉